Input:

Vprašanja o računih z vidika ZDDV-1, ZDoh-2 in ZDDPO-2

20.6.2025, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 10 minut

2.13 Vprašanja o računih z vidika ZDDV-1, ZDoh-2 in ZDDPO-2

Avtorji založbe

Novela ZDDV-1O je objavljena v Uradnem listu RS št. 104/24, z dne 10.12.2024, z začetkom veljave naslednji dan po objavi. Večina sprememb se je začela uporabljati 1.1.2025, določila vezana na obveznost predložitev evidenc DDV davčnemu organu se bo začela uporabljati 1.7.2025, izjeme od obveznosti izdajanja računov za prodajo storitev preko avtomatov in določila vezan na identifikacijo skupine za DDV pa od 1.1.2026 dalje. S temi evidencami DDV bo davčnemu organu evidentno poslovanje zavezancev in bo lahko to uporabljeno pri nadzoru. Več v DDV: Pravna podlaga.

Podjetje je ob obletnici ustanovitve podjetja priredilo pogostitev za vse zaposlene in poslovne partnerje. Prejeti računi vključujejo najem šotora ter hrano in pijačo. Kako je z boniteto, DDV ter davčnim priznanjem stroška. Ali lahko knjižimo na reprezentanco ali je vse to v celoti nepriznan strošek?

Pri zaposlenih pogostitev ne predstavlja bonitete le v primeru, ko je dana vsem zaposlenim pod enakimi pogoji po 1. točki tretjega odstavka 39. člena Zakona o dohodnini -ZDoh-2. Po tem določilu velja, da se za boniteto ne štejejo ugodnosti manjših vrednosti, ki jih delodajalec zagotavlja vsem delojemalcem pod enakimi pogoji, kot je zlasti regresirana prehrana med delom, uporaba prostorov za oddih in rekreacijo, pogostitve ob praznovanjih in v drugih podobnih primerih zagotavljanja običajnih ugodnosti.

Nadalje po Zakonu o davku na dodano vrednost – ZDDV-1, 66. člen, točka d) velja, da davčni zavezanec ne sme odbiti DDV od stroškov reprezentance (pri čemer se kot stroški reprezentance štejejo zgolj stroški pogostitve in zabave ob poslovnih in družabnih stikih) in točka e) stroškov prehrane (vključno s pijačo) in stroškov nastanitve, razen stroškov, ki so davčnemu zavezancu nastali pri


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih