Input:

Posebna ureditev za male davčne zavezance

14.7.2022, , Vir: Verlag Dashöfer

6.2.1 Posebna ureditev za male davčne zavezance

Erika Režek, davčna svetovalka

Mali davčni zavezanci

Posebna ureditev velja za t. i. male davčne zavezance, ki so opredeljeni v 94. členu ZDDV-1. To so davčni zavezanci, ki v obdobju zadnjih 12 mesecev ne presegajo zneska 50.000 EUR obdavčljivega prometa in se tako po tem zakonu niso dolžni identificirati za namene DDV. Obveznost prijavljanja ne velja tudi za davčnega zavezanca, ki na ozemlju Slovenije opravlja le oproščene dobave blaga in storitev, od katerih se DDV ne sme odbiti.

Prag za vstop v sistem DDV je 50.000 EUR. Davčni zavezanci, ki ne dosegajo limita 50.000 EUR se lahko prostovoljno vključijo v sistem plačevanja DDV. ID za namene DDV pridobijo tako, da svojo izbiro vnaprej priglasijo pristojnemu davčnemu organu in jo uporabljajo najmanj 5 let*.

* Najmanj 5 let morajo biti vključeni v sistem plačevanja in obračunavanja DDV.

Davčni zavezanec, ki se prostovoljno odloči za obračunavanje DDV, svojo izbiro davčnemu organu predložiti v elektronski obliki.

Prag za male davčne zavezance v višini 25.000 EUR je bil do 1.4.2013 določen v skladu s Pristopno pogodbo Republike Slovenije k Evropski uniji, na podlagi katere je ta znesek določen kot najvišji prag oprostitve za male davčne zavezance.

Za zvišanje praga je morala Vlada Republike Slovenije na Evropsko komisijo nasloviti vlogo za odobritev odstopanja v skladu s 395. členom Direktive Sveta 2006/112/ES z dne 28. novembra 2006 o skupnem sistemu davka na dodano


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih