Input:

Pojasnilo FURS: Stopnja DDV pri dobavi blaga prek spleta

31.5.2022, Vir: FURS

Št. pojasnila: 0920-9320/2022-1

Datum: 30.5.2022

Pojasnilo Finančne uprave RS objavljamo v celoti. 

V zadnjem času je Finančna uprava RS prejela več vprašanj glede davčne obravnave DDV v primeru dobave blaga z dostavo pri prodaji blaga na daljavo v druge države članice in prodaji blaga prek spleta, ki se dobavi končnim potrošnikom v državi članici dobavitelja. Davčne zavezance zanima, kako obravnavati dobavo blaga prek spleta z dostavo, in sicer ali stroški dostave predstavljajo skupaj z dobavo blaga enotno transakcijo in so obdavčeni po isti stopnji za dobavljeno blago ali predstavljajo ločeno transakcijo.

 

Izpostavljena so bila naslednja vprašanja:

  1. Davčni zavezanec, identificiran za namene DDV, prodaja blago prek spleta končnim potrošnikom v svoji državi članici. Kupci ne morejo sami prevzeti blaga na lokaciji dobavitelja. Prevoz blaga organizira prodajalec in tako poleg blaga zaračuna tudi strošek pošiljanja (ni vključen v ceno blaga). Ali se v tem primeru transakcija dobave blaga in transakcija dostave obravnava ločeno, ali je storitev prevoza/pošiljanja pomožna transakcija k dobavi blaga in se jo obravnava kot enotno transakcijo?
  2. Ali na odločitev o enotni/posamezni ločeni transakciji vpliva možnost izbire glede dostave s strani kupca?
  3. Davčni zavezanec, identificiran za namene DDV, opravlja oproščeno dejavnost npr. po 4. točki prvega odstavka 42. člena ZDDV-1 (storitve zobnih tehnikov in zobna protetika). Blago izdela po naročilu zobozdravnika in mu ga dostavi prek pošte. Ali v tem primeru transakciji obravnavati ločeno ali je storitev prevoza/pošiljanja pomožna transakcija k dobavi blaga in se jo obravnava enako kot blago (vse oproščeno)?
  4. Davčni zavezanec, identificiran za namene DDV, dobavlja blago drugim davčnim

 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih