Input:

Sprememba Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini - ZDoh-2V

3.12.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2.3.12 Sprememba Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini – ZDoh-2V

Irena Kamenščak, univ. dipl. prav.

Konec oktobra 2019 (natančneje 23. 10. 2019) je Državni zbor Republike Slovenije sprejel spremembo Zakona o dohodnini ter jo poimenoval ZDoh-2V. Sprememba je bila objavljena v Uradnem listu Republike Slovenije št. 66 dne 5. 11. 2019, uporabljati pa se bo začela za izplačila po 1. 1. 2020 oziroma za obdavčljive transakcije v letu 2020 (za davčno leto 2020). Davčne obveznosti, ki se nanašajo na leto 2019, davčni zavezanci pa so jih dolžni urediti v letu 2020 (npr. oddati napoved za odmero davka od dividend), pa se bodo uredile še skladno s pravili, ki veljajo danes (oziroma za leto 2019).

Sprememba Zakona o dohodnini (ZDoh-2V) v letu 2020 prinaša določene dohodninske spremembe. V nadaljevanju so predstavljene bistvene spremembe, ki jih prinaša ZDoh-2V:

1. Prenovljeno je pravilo glede določanja vira dohodka v Sloveniji v primerih dobička iz kapitala od odsvojitve nepremičnine, ki leži v Sloveniji, če gre dejansko za prodajo deleža v družbi (in nastanek dobička iz kapitala od odsvojitve lastniških deležev in pravic iz lastniških deležev v gospodarski družbi), v kateri več kot 50 % vrednosti izhaja posredno ali neposredno iz nepremičnin in pravic na nepremičninah, ki so v lasti te družbe in ležijo na ozemlju Slovenije. Glede na trenutno veljavno zakonsko dikcijo je dodan pogoj, da se takšna vrednost deleža lahko opredeli kadarkoli v obdobju 365 dni pred odsvojitvi deleža.

2. Dopolnjena so pravila o dohodkih, ki so v Zakonu o dohodnini oproščeni plačila dohodnine. Dopolnitve se nanašajo na dohodke, ki se na podlagi posebnih socialnih zakonov izplačujejo invalidom, dušeno


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih