Input:

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini - ZDoh-2V

25.7.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2.3.12 Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini – ZDoh-2V

Irena Kamenščak, univ. dipl. prav.

Na spletni strani Ministrstva za finance oziroma na portalu e-uprave je objavljen Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (poimenovan ZDoh-2V). Trenutno je predlog dan v javno razpravo, kar pomeni, da imamo davčni zavezanci možnost nanj podati pripombe, ki jih bodo nato preučili ter morebitne smiselne predloge tudi upoštevali. Rok za predloge se izteče 1. 8. 2019.

Glede na objavljen predlog se nam v letu 2020 obetajo določene dohodninske spremembe. V nadaljevanju so predstavljene bistvene predvidene spremembe, kot jih trenutno opredeljuje predlog ZDoh-2V:

1. Sprememba se nam obeta pri določanju vira dohodka v Sloveniji v primerih dobička iz kapitala od odsvojitve nepremičnine, ki leži v Sloveniji, če gre dejansko za prodajo deleža v družbi (in nastanek dobička iz kapitala od odsvojitve lastniških deležev in pravic iz lastniških deležev v gospodarski družbi), v kateri več kot 50 % vrednosti izhaja posredno ali neposredno iz nepremičnin in pravic na nepremičninah, ki so v lasti te družbe in ležijo na ozemlju Slovenije. V trenutno zakonsko dikcijo se dodaja pogoj, da se takšna vrednost deleža lahko opredeli kadarkoli v obdobju 365 dni pred odsvojitvi deleža.

2. Dopolnjujejo se pravila o dohodkih, ki so v Zakonu o dohodnini oproščeni plačila dohodnine. Dopolnitve se nanašajo na dohodke, ki se na podlagi posebnih socialnih zakonov izplačujejo invalidom, dušeno in

 

 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih