Input:

Obračunavanje in plačevanje trošarine

8.6.2018, , Vir: Verlag Dashöfer

7.8.2 Obračunavanje in plačevanje trošarine

mag. Kaja Breznik Ladinik

V odvisnosti od tega, na kateri podlagi nastane obveznost za obračun trošarine, v 1. odstavku 9. člena ZTro-1 določa osebo, ki je zavezana k obračunu in plačilu trošarine. Trošarino obračuna, ko so trošarinski izdelki sproščeni v porabo oz. ko nastane obveznost za obračun trošarine:

  1. trošarinski zavezanec, in sicer ko nastane obveznost za obračun trošarine v skladu s prvim ali četrtim odst. 6. člena, 73. (tj. mali proizvajalec vina), 79. (tj. mali proizvajalec žganja), 90. (tj. zavezanci za električno energijo) ali 91. (tj. zavezanci za zemeljski plin) . Kot je bilo že pojasnjeno, je trošarinski zavezanec oseba, ki proizvaja, vnaša ali uvaža trošarinske izdelke ali trošarinske izdelke odpremi iz režima odloga v porabo oz. trošarinske izdelke dobavi ali pridobi iz omrežja. Trošarinski zavezanec obračuna trošarino, ko so trošarinski izdelki sproščeni v porabo oz. ko nastane obveznost za obračun trošarine, kot je bilo že pojasnjeno.
  2. oseba, ko nastane obveznost za obračun trošarine v skladu z 8. členom ZTro-1, 26. členom ZTro-1 ali 31. členom ZTro-1.

Ne glede na navedeno obračuna in plača trošarino vsaka oseba, ki pridobi ali porabi trošarinski izdelek brez plačane trošarine, za katerega je nastala obveznost za obračun


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih