Input:

Davčne olajšave

22.2.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

5.10 Davčne olajšave

Irena Kamenščak, univ. dipl. prav.

Na podlagi ZDoh-2 imajo davčni rezidenti Slovenije in nekateri rezidenti drugih držav članic EU / EGP, pravico do naslednjih davčnih olajšav:

  • splošne davčne olajšave,

  • osebne davčne olajšave,

  • posebne osebne davčne olajšave,

  • posebne davčne olajšave in

  • olajšave za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje.

V Sloveniji davčne olajšave znižujejo davčno osnovo davčnih rezidentov Slovenije in tudi nerezidentov, ki izpolnjujejo pogoje, določene v 116. členu ZDoh-2 (več o tej izjemi je napisano v poglavju 5. 10 Letna davčna osnova). Na ta način dobimo t. i. neto davčno osnovo, ki predstavlja podlago za izračun dohodnine skladno z veljavno dohodninsko lestvico.

Do splošne davčne olajšave imajo pravico vsi slovenski davčni rezidenti in tudi nerezidenti, ki izpolnjujejo pogoje, določene v 116. členu ZDoh-2. Vsakemu rezidentu se prizna zmanjšanje letne davčne osnove v določenem znesku, pod dodatnim pogojem, da zanj drug rezident ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana. Če se posameznik šteje za vzdrževanega družinskega člana drugega davčnega rezidenta, potem sam ne bo imel pravice do splošne davčne olajšave. V letu 2019 znesek splošne davčne olajšave znaša 3.302,70 EUR letno.

ZDoh-2 določa posebno višino splošne davčne olajšave za fizične osebe z nižjimi dohodki, in sicer:

  • za rezidente, katerih skupni dohodki v davčnem letu, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, ne presegajo (v letu 2019) 11.166,37 €, znaša splošna letna davčna olajšava 6.519,82 EUR letno in

  • za rezidente, katerih skupni dohodki v davčnem letu, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, ne presegajo (v letu 2019) 13.316,83 € pa je novela ZDoh-2S, ki se je pričela uporabljati s 1. 1. 2018, prinesla določene novosti. Glede na spremembo ZDoh-2 se v teh primerih letna višina dodatne splošne olajšave izračuna po naslednji formuli: 3.302,70 + (19.922,15-1,49601 X skupni dohodek).

Znesek splošne olajšave (osnove in povečane) se lahko usklajuje na letni ravni.

ZDoh-2 določa tudi pravico do osebnih olajšav, ki so vezane na posebne osebne okoliščine davčnih zavezancev, rezidentov Slovenije in tudi nerezidenti, ki izpolnjujejo pogoje, določene v 116. členu ZDoh-2. ZDoh-2 določa osebne olajšave za naslednje skupine davčnih zavezancev, rezidentov Slovenije in nerezidentov, ki izpolnjujejo pogoje po 116. členu ZDoh-2:

  • Invalid s 100% telesno okvaro: Invalidu s 100 % telesno okvaro se prizna zmanjšanje letne davčne osnove v višini (v letu 2019) 17.658,84 EUR letno. Za priznanje te olajšave pa mu mora biti priznana tudi pravica do tuje nege in pomoči, na podlagi odločbe Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, centra za socialno delo ali upravnega organa, pristojnega za varstvo borcev in vojaških invalidov.

  • Prejemnik pokojnine iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja: Prejemniku pokojnine iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja se prizna zmanjšanje dohodnine v višini 13,5% odmerjene pokojnine iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. V primeru te osebne olajšave se ne znižuje davčna osnova prejemnika pokojnina, ampak njegova davčna obveznost.

  • Prejemnik nadomestila iz obveznega invalidskega zavarovanja kot delovni invalid po predpisih, ki urejajo obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje v Sloveniji:

 

 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih